Konst medan du väntar

Uppdaterad:
Publicerad:
  • 1 av 8

    Synvillans Villervalla av Annika Johansson. Foto: Attila Urban.

  • 2 av 8

    Synvillans villervalla av Annika Johansson. Foto: Attila Urban.

  • 3 av 8

    Synvillans Villervalla av Annika Johansson. Foto: Attila Urban.

  • 4 av 8

    Synvillans villervalla av Annika Johansson. Foto: Attila Urban.

  • 5 av 8

    The Faraway Nearby av Anja Olofgörs. Foto: Attila Urban.

  • 6 av 8

    The Faraway Nearby av Anja Olofgörs. Foto: Attila Urban.

  • 7 av 8

    The Faraway Nearby av Anja Olofgörs. Foto: Attila Urban.

  • 8 av 8

    The Faraway Nearby av Anja Olofgörs. Foto:Attila Urban.

Under hösten 2023 färdigställdes och invigdes ett antal konstverk på Skaraborgs sjukhus Skövde. Två av dem är installerade i väntrumsmiljöer och i korridorer som binder väntrummen samman inne på akuten, radiologin och kirurgin. Båda konstnärerna har arbetat med uppdragen sedan 2019 i ett nära samarbete med konstenheten, verksamheten och byggprojekt.

Synvillans Villervalla av Annika Johansson

Synvillans Villervalla är en samling målningar som återfinns i barnväntrum på akuten, och uppvaksrummet för barn efter operation. Med en säregen hantverksskicklighet skapar konstnären optiska illusioner som får de tvådimensionella materialet att leva upp och framstå som figurer, emojis, djur och objekt i mängder av färger.

I det första väntrummet barn och unga möter på akuten finns en serie målningar som ska locka till glädje och nyfikenhet, med figurer som framstår i de abstrakta färgfälten. Längre in i korridorerna återfinns ett färgglatt band som slingrar sig längs med väggarna, som ett kalassnöre som följer patienter, anhöriga och personal. Vi återfinner också ett större konstverk som kan påminna om ett parasoll på radiologin, och en våg på uppvaket vid kirurgin.

The Faraway Nearby av Anja Olofgörs

I en serie om totalt 34 fotografiska verk och en tillhörande ljudinstallation sprider konstverket ut sig i korridorer, väntrum och hisshallar. Alla fotografier är tagna på botaniska trädgårdar runt om i Sverige och ljudinstallationen är skapad i samarbete med en kompositör och tar sin utgångspunkt i naturens ljud och stämningar. Konstverket utgår ifrån forskning om naturens läkande inverkan på människan. Både att vara i naturen, men också att betrakta bilder och höra ljud av den.

Tematiskt har konstnären arbetat med tanken att botaniska trädgårdar samlar växter från hela planeten, på en koncentrerad och konstruerad plats. Konstnären drar paralleller till upplevelsen i ett väntrum, där man sitter rent fysiskt, men mentalt kanske är någon annanstans. Både långt borta och närvarande på samma gång.