Sahlgrenska life - rivningar
Sahlgrenska Universitetssjukhuset utvecklas på båda sidor om Per Dubbsgatan, bland annat inom Västra Götalandsregionens gemensamma satsning på framtidens hälso- och sjukvård, Sahlgrenska Life.
Sahlgrenska sjukhuset etablerades vid Per Dubbsgatan år 1899. Sedan dess har flyttar, rivningar, renoveringar och nybyggnationer förändrat fastigheterna i takt med vårdens behov. Vården utvecklas ständigt och därmed behöver även byggnaderna för vården göra det. Därför har Västra Götalandsregionen tillsammans med Göteborgs Stad kommit fram till att den bästa vägen framåt - för Sahlgrenska sjukhuset och för framtidens patienter - är att ersätta gamla byggnader i den norra delen av tomten med en ny vårdbyggnad.
Enligt detaljplanen har befolkningens behov av specialiserad sjukvård ett större allmänt intresse än bevarande av kulturmiljöer.
De byggnader som har fått rivningslov är:
- Ambulanshallen (rivet 2024)
- Per Dubbshuset (rivs 2025)
- Öron-, näsa-, halshuset och förbindelsegång (rivs 2025)
Det finns även planer för rivning av gamla ortopeden, men beslut om det är inte taget.
Behovet av rivningar beskrivs i detaljplanen Vård och forskning vid Per Dubbsgatan inom stadsdelen Änggården (goteborg.se) från 2022 (laga kraft 2022-01-05). Där lyfts också frågan om att en konsekvens av projektet och dess medföljande rivningar är bevarande av kulturhistoriska värden ställs mot vårdens behov av fastighetsutveckling.
Medicinhistoriska museet har arbetat fram ett konceptförslag för hur platsens och sjukhusets kulturarv på sjukhustomten skall kunna lyftas. Ett arbete som är en naturlig del i helhetsplanen.
Konstenheten har inom projektet Sahlgrenska Life ett uppdrag som benämnts Sahlgrenskas minne. När genomförandebeslut är fattat för projektet kommer
upphandling av konstnär att ske.