Ett gemensamt arbete med bevarande

Under hösten har det pågått ett intensivt arbete med att spara, dokumentera, packa ner, skänka bort och återbruka inredningen från Per Dubbshuset. Nu ska de sista inventarierna – bland annat kristallglas, möbler och porslin – säljas på auktion.
- Vi har verkligen gått igenom allt, både byggnadens delar och inventarier och arbetat tillsammans för att ge Pehr Dubbshuset ett värdigt avslut, säger Sofia Svala, huvudförvaltare och ansvarig för fastigheterna på Sahlgrenska sjukhuset.
En arbetsgrupp bestående av representanter från Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Medicinhistoriska museet, VGR:s fastighetsförvaltning, konservatorer och specialister på återbruk har gått igenom hela byggnaden och alla inventarier för att se vad som kan bevaras, vad som kan återbrukas och vad som kan säljas.
- Vårt gemensamma fokus har varit att inget ska slängas. Mycket av både inredning och byggnadsmaterial kommer vi använda själva som en del av de bevarandeåtgärder som ingår i rivningsprojektet. Medicinhistoriska har tagit en hel del saker, konstenheten har tagit hand om konsten och så har vi gett bort en del möbler till Botaniska och residenset i Vänersborg, säger Helena Olsson, planeringsledare på Sahlgrenska sjukhuset.
Det som är över kommer nu säljas på auktion, vissa delar på Göteborgs Auktionsverk, andra via en upphandlad återbruksentreprenör via webbsidan budi.se.
- Det vi säljer nu är saker som vi bedömer att vi inte kommer kunna använda eller förvara på ett bra sätt i framtiden. Så istället för att sakerna ska stå och samla damm i ett förråd vill vi hellre ge dem nytt liv hos någon annan. Genom att sälja på auktion ger vi dem som är intresserade av husen och deras historia möjlighet att själva vara en del av bevarandet när vi inte längre har möjlighet till det inom Västra Götalandsregionen, säger Ulrika Wallander, planeringschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.