Vård och byggprojekt samsas på Östra sjukhuset

Uppdaterad:
Publicerad:
Byggarbetsplats sett från ovan, med en byggkran framför en äldre sjukhusbyggnad. På platsen där byggkranen står byggs nya huset för förlossning och neonatal på Östra sjukhuset.

Att bygga ett nytt sjukhus är en sak. Att göra det när vården är i gång med operationer, förlossningar och mycket annat är en helt annan. På flera av sjukhustomterna inom VGR pågår byggprojekt som samsas på ytor där det finns patienter m känslig utrustning, sjukhuspersonal och anhöriga.

På Östra sjukhuset, ett av Sveriges största sjukhus, rullar lastbilar med schaktningsmassor i en strid ström samtidigt som personal springer över sjukhusområdet på väg från en mottagning till en annan.

- Vi spränger för det stora byggprojektet förlossning och neonatal, renoverar fasad på centralkliniken samtidigt som det pågår massor av mindre projekt som måste till för att ett sjukhus som snart firar 60 år ska fungera dygnet runt året runt, säger Jonas Nordin, områdeschef för sjukhusfastigheter SU.

På våra sjukhus pågår ständigt kritisk verksamhet och mer eller mindre störningskänslig utrustning finns i varje byggnad och i nästan varje rum. Operationer pågår. Ambulansen kommer i snabb fart med blåljus. Anhöriga ska besöka sina nära och kära. Samtidigt ska det sprängas för att få på plats två källarvåningar i den nya byggnaden för förlossning och neonatal. Ventilationen på centralkliniken ska ordnas. En vägg ska rivas. För oss som ansvariga för fastighetsutvecklingen är högsta prioritet att säkerställa att säker vård kan bedrivas parallellt med att vi utför byggprojekt. Kanske ligger det en avdelning med personer som är extra känsliga för buller, eller en allergimottagning där damm inte får förekomma.

- Tillsammans med vården måste vi arbeta gemensamt med planering, kommunikation och förståelse för varandras verksamheter för att minimera störningarna, säger Jonas Nordin.

Samordning viktigt

Så här långt i år har 170 byggprojekt av olika storlek och komplexitet slutförts eller påbörjats på Östra sjukhuset. Det handlar om upprustning av centralkliniken, en byggnation av en helt ny byggnad på 10 våningsplan inklusive källare för förlossning och neonatal och mycket mer. Att så många projekt pågår gör att man utöver att ha bra dialog med vårdverksamheten också måste ha god samordning mellan byggprojekten.

En av de som jobbar med att få helheten att fungera när det gäller byggprojekten på Östra sjukhuset är huvudprojektledare Robert Thorn.

- Det är trångt på sjukhuset och ont om avställningsytor både inomhus och utomhus för till exempel etablering och byggmaterial. För att ha bra koll har vi som jobbar med projektledningen av byggprojekten regelbundna avstämningar för att tillsammans se vad som är på gång och hur vi behöver samverka för vårdverksamhetens bästa, säger han.

En annan stor utmaning är att hitta ersättningslokaler för verksamheter som behöver flytta på sig på grund av olika typer av byggprojekt.

- Vi försöker så långt det går att undvika temporära lösningar med paviljonger. Men för att komma dit behöver vi tänka klokt tillsammans med vården. Oavsett lösning så är det avgörande att vi gör detta tillsammans – för att få det så bra som möjligt för alla parter säger Robert Thorn.

Stegen som tas för att fortsätta ha ett modernt och funktionellt sjukhus är viktiga. Detta märker både personal i vården och patient av.

- Vi måste renovera våra hus för att ha en trygg och säker vård, med tekniska system som är tillförlitliga. När vi bygger så märks det, men med en välfungerande dialog kommer vi tillsammans fram till bra lösningar som gynnar alla; oss som byggherre, vården och patienterna säger Robert Thorn.

Östra Sjukhuset bidrar till att nå VGR:s halveringsmål

Som Västra Götalandsregionens fastighetsförvaltning måste vi också ha blicken på det politiska målet om att halvera den totala energianvändningen fram till 2030. En stor del av arbetet med att minska energianvändningen i sjukhusens fastigheter handlar om tre saker; att ställa höga energikrav på nybyggnationer, energieffektivisera i befintligt bestånd och minska användningen av verksamhetsel.

- På Östra sjukhuset har vi gjort flera olika saker för att minska energianvändningen. Bland annat bidrar nybyggnationen av Drottnings Silvias Barnsjukhus med energieffektiv yta, förnyad ventilation, tilläggsisolering av fasader, belysningsåtgärder samt fönsterbyten och solceller till siffran, säger Cajsa Lindström, teknisk förvaltare på enheten energi och miljö.

Östra sjukhuset har kommit långt när det gäller energieffektivisering. Samtidigt är det mer som behöver göras för att nå halveringsmålet i sjukhusen i regionen.

- Vi har ett stort fokus på att genomföra olika åtgärder för att nå halveringsmålet. Men vad vi gör på våra sjukhus ser olika ut beroende på sjukhusens ålder och vad som gjorts tidigare. Det finns inte en enskild lösning, utan vi behöver se till förutsättningarna och utvecklingsplanerna på varje sjukhus, säger Cajsa Lindström.

Fakta om energianvändningen i fastighetsbeståndet

Energianvändningen (kWh/ kvadratmeter och år) i Västra Götalandsregionens samlade fastighetsbestånd, som inkluderar verksamhetsrelaterad energianvändning, har under 2023 minskat från 157 kWh/ kvadratmeter till 152 kWh/  kvadratmeter och år.

Måltalet för Östra sjukhusets energianvändning 2023 var 177 kWh/ kvadratmeter. Östra sjukhuset gick under måltalet och redovisar 173 kWh/ kvadratmeter för året. Resultatet innebär att Östra sjukhuset har halverat sin energianvändning sedan 2003.

Mer information

Läs mer om projekten på Östra sjukhuset.